APIJAN GRADJANSKI RATOVI PDF

Download Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi. Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi. Click the start the download. DOWNLOAD PDF. Report this file. Description. su Apijan i Flor okarakterisali ustanak kao građanski rat u kome su robovi imali za S obzirom na veliko učešće Rima u osvajačkim ratovima u toku 1. i 2. veka pre . Dva najrazumljivija istoričara ovog ustanka, Apijan i Plutarh, daju detaljne . Saveznički rat, također poznat kaoItalijanski rat, Rat Saveznika ili Marsijski Marucini, Picentini, Frentini i Hirpini (Apijan pominje i Pompejane, Venusine, Apulce i Lukane). U to vreme u Rimu je buknuo građanski rat između Marija i Sule.

Author: Vujas Voodooran
Country: Italy
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 8 March 2006
Pages: 458
PDF File Size: 14.53 Mb
ePub File Size: 2.25 Mb
ISBN: 302-4-90082-262-4
Downloads: 83083
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Groshicage

Simon Hornblower, Anthony Spawforth, Oxfordstr.

Saveznički rat (91 – pne.) – Wikipedia

Obojica su se vratili u Rim sa svojim legijama i odbili da ih raspuste. Kras je veoma surovo postupao sa svojim vojnicima. Datum 91 — Prema Plutarhu, Spartak se nagodio sa kilikijskim gusarima da prevezu njega i 2.

Obojica su se kandidovali za konzule From a Republic to Emperor Augustus: Pompedije je predvodio vojsku na severoistoku dok je drugi konzul bio na jugu.

Spartakov ustanak

Iste godine je donet zakon Lex Plautia Papiria. U to vreme stigao je i Pompej sa svojim legijama. Veliki broj robova je poginuo na samom bojnom polju, a nekih 6.

TOP Related Articles  PAN CARD FORM 49A NEW FORMAT EPUB DOWNLOAD

Drugi projekti Wikimedia Commons. Ustanak je zahvatio i prostor Apulije i Lukanije. Dio rimskog ujedinjenja Italije. Jedina latinska kolonija koja se pobunila protiv Rima je bila Venusija na putu Via Apija. Narodni tribuni su bili Papirije Karbon i Plaucije Silvan. Katon je poginuo kod Fucinskog jezera na teritoriji Marsa na osnovu fragmenata iz Sisenine istorije i vojsku je preuzeo Pompej.

Ustanak se rasplamsavao u oblasti srednje Italije, na prostoru Samnija i Picenijuma. Onda su se Spartakove snage povukle ka Regijumu danas grad Reggio Calabria. Imenski prostori Stranica Razgovor. Sa krajem Cezarovih Galskih ratova Nakon pobede nad Kriksom, Gelije je krenuo na sever, u poteru za grupom robova koje je predvodio Spartak i koji su se bili uputili ka Cisalpskoj Galiji.

Uz Rimljane verni su ostali: Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije.

Senat nije prihvatio zakon, ukinuo ga je oslobodio konzula Marcija Filipa, a Druzd je ubijen od strane zaverenika. Robovi su i ovu ekspediciju potukli do nogu: Drugi izvori pak tvrde da je bio zarobljenik koga su uhvatile rimske legije [14] [15].

Pobunjeni robovi proveli su zimu 73— Od II veka n. Drugi projekti Wikimedia Commons. Cezar govori o tome kako je rimska vojska uhvatila Gelije je napao grupu od Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije. Ova stranica je zadnji put izmijenjena Ova stranica je zadnji put izmijenjena Umesto toga, ulogorili su se u okolini Rima [11].

TOP Related Articles  DIDYMOS ANLEITUNG PDF

On je na severnom frontu uspeo da pobedi Marse, Marucine i Vestine. Rimski pretorGaj Klaudije Glabersakupio je vojsku od 3. U Italiji nikada nije bilo ustanaka robova, niti su robovi ikada bili smatrani potencijalnom pretnjom gradu Rimu.

Za jednu takvu razmenu u gradu Auskulu saznao je i rimski prokonzul Servilije. Imenski prostori Stranica Razgovor. Dobavljeno iz ” https: Status quo ante bellum. U ovom sukobu Rimljani su izgubili konzula Lupusa, ali je Graddjanski Marije koji je ranije izabran za legata zajedno sa Pompejem Strabonom i Sulom, uspeo izvojevati pobedu nad Marsima i preuzeti vojsku na severu.

[PDF] Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi – Free Download PDF

Dobavljeno iz ” https: Plutarh dalje daje detalje sukoba koje Apijan ne pominje. Ovo se podudara sa Florovim pasusom: Nakon ovog poraza, Senat je konzulima oduzeo komandu nad legijama i opozvao ih u Rim [31]. Ubrzo je poslata druga ekspedicija protiv Spartakovih ustanika, pod komandom pretora Publija Varinija. Peregrini su ti koji ratvi se pobunili.