AKTA DADAH BERBAHAYA 1952 PDF

“corresponding law” means any law stated in a certificate purporting to be issued by or on behalf of the. Government of any country or territory to be a law. 21 Nov Akta Dadah Berbahaya khusus mengawal selia aktiviti import, eksport, pengilangan, penjualan dan penggunaan opium, dadah berbahya. Akta Dadah Berbahaya (), Akta Penaih Dadah (Rawatan dan Pemulihan) (Akta ), Peraturan – Peraturan & Kaedah – Kaedah (Hingga 10hb.

Author: Gunris Gokree
Country: Guyana
Language: English (Spanish)
Genre: Politics
Published (Last): 6 May 2018
Pages: 184
PDF File Size: 14.93 Mb
ePub File Size: 14.36 Mb
ISBN: 502-9-59845-260-2
Downloads: 3561
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dogrel

Criminal Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu tentang undang-undang dadah di Malaysia. Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah.

Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu tentang undang-undang dadah di Malaysia.

Jangan meninggalkan barang-barang kepunyaan anda tanpa dijaga atau tanpa diperhati di tempat awam. Click here for the English version ]. Mana-mana ddah lain yang mungkin mempunyai akses kepada dadah tersebut.

Seksyen 41B 1 Akta Dadah Berbahaya: Withoutabox Submit to Film Festivals.

Jika anda didapati bersalah memiliki diantara gram heroin, seksyen 39A 1 menyatakan mahkamah boleh menjatuhkan hukuman penjara tahun dan sebatan. Don’t ask me legal questions. Shopbop Designer Fashion Brands.

Walaupun anda boleh menggunakan hak untuk berdiam diri semasa siasatan polis, anda dinasihatkan untuk memberikan kenyataan dan memaklumkan kepada pihak polis mengenai butir-butir bahan yang boleh digunakan untuk pembelaan diri walaupun tidak secara khusus diminta oleh pegawai rakaman: Who gets to investigate and prosecute?

TOP Related Articles  DICCIONARIO DE DERECHO PROCESAL CIVIL EDUARDO PALLARES EBOOK

Be the first to review this item Would you like to tell us about a lower price? Jadi bagaimana pihak mahkamah menentukan perkara itu sahih atau tidak? Di samping itu, jika anda didapati bersalah memiliki lebih dari 5 gram heroin, anda boleh dijatuhi hukuman penjara 5 tahun hingga ke seumur hidup dan minimum 10 sebatan di bawah seksyen 39A 2. View or edit your browsing history.

Oleh sebab itu, sangat penting untuk anda mempunyai asas kefahaman tentang undang-undang dadah di Malaysia, walaupun anda bukan seorang pengguna atau penyeludup. What can you do? Kedua-dua ini ditempatkan di seksyen 37 ADB, yang menyediakan senarai prasangka yang boleh digunakan dalam kes-kes dadah. Jawapannya – Prasangka presumptions.

Akta Dadah Berbahaya 1952 dan Peraturan-peraturannya

Share your thoughts with other customers. Perbuatan dan elemen mental niat dan kesalahan ketiga-tiga asas ini diperlukan untuk mencari seseorang yang bersalah kerana memiliki dadah. Walau bagaimanapun, prasangka ini adalah boleh dihapuskan; dimana anda boleh membawa bukti untuk menidakkan atau menafikan hakikat bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah tersebut, atau anda tidak mengedar dadah berkenaan.

Namun, jika anda disabit kesalahan memiliki sejumlah kuantiti berat dadah atau mengedar dadah, ikat jamin adalah tidak dibenarkan.

Chief keyboardist at Asklegal. Untuk meringkaskan bagaimana prasangka memiliki berlaku, bayangkan situasi ini: Amazon Restaurants Food delivery from local restaurants. Perkara ini akan dijelaskan lagi dalam point ketiga.

TOP Related Articles  SAMPLETANK USER MANUAL DOWNLOAD

Hukuman mati mandatori mungkin akan dimansuhkan. Tujuan ikat jamin digunakan adalah kerana perbicaraan mahkamah boleh mengambil masa yang agak lama dan ketika proses tersebut, anda boleh dibenarkan balik ke rumah dengan jaminan atau direman ditahan di penjara sehingga tamat perbicaraan.

Ini juga menimbulkan persoalan etika:. Rumah anda juga boleh disita bersama barangan lain Imej dari Florida Politics. What happens when you commit daxah crime aboard a Malaysian plane?

Akta Dadah Berbahaya dan Peraturan-peraturannya | Pharmaceutical Services Programme

Write a customer review. Walaupun ia mungkin tidak sopan untuk memeriksa barangan orang lain, undang-undang mengenakan kewajipan ke atas anda untuk menyemak dan memeriksa jika terdapat barangan seludup. Walau bagaimanapun, ini tidak terhad kepada hukuman keras. Hal ini membuktikan kesalahan memiliki dadah. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa tokoh terkemuka di Malaysia telah berpendapat terdapat keraguan terhadap keberkesanan hukuman mati mandatori dalam menghalang pengedaran dadah 11952 – tidak bebrahaya dengan artikel ini – membunuh.

Apa akan terjadi jika tuan rumah menjual rumah yang disewakan kepada anda?

Pada tahuntelah dihuraikan di Parlimen bahawa jenayah pengedaran dadah antara dan sebenarnya telah meningkat walaupun hukuman mati mandatori dijalankan.